Articole

Herniile ombilicale apar la nivelul orificiului ombilical prin care a trecut in viata intrauterina cordonul ombilical. Pot apare inca de la nastere acesta fiind singurul stadiu in care uneori nu este necesara interventia chirurgicala, dezvoltarea ulterioara a structurilor peretelui abdominal desfiintind defectul. Contentia locala la nivelul ombilicului realizata uneori inca din maternitate, are efecte benefice. O categorie aparte de hernia ombilicale sint cele ce apar la pacientii ce dezvolta, din diferite cause, o crestere constanta si progresiva a presiunii abdominale. Aici se incadreaza gravidele, pacientii cu ascita, ciroticii de exemplu. In cazul gravidelor este posibil ca defectul sa diminueze semnificativ dupa nastere ajungind ca in citeva luni sa fie aproape insesizabil. Pacientii cu nascita, ferecvent un efect al epuizarii hepatice din ciroza hepatica, recomandarea este de regula tratamentul conservator. O contentie realizata de un briu poate preveni eficient complicatiile in situatia, frecventa in care pacientul nu poate fi operat in conditii de siguranta tocmai datorita efectiunii de fond.

 

Herniile ombilicale nu pun probleme deosebite de diagnostic desi confuzia cu un lipom este posibila la o inspectie superficiala. Desi evident clinic diagnosticul poate fi sustinut si prin explorari, cel mai frecvent ecografice. Ecografia are avantajul ca poate preciza, pina la un anumit nivel si situatia viscerelor intraabdominale (ficat de exemplu).

Complicatia cea mai frecventa si cea mai grava este reprezentata de necrozarea continutului sacului herniar prin strangularea herniei. Cel mai frecvent in sac aluneca anse intestinale subtiri si epiploon. Durerile violente, varsaturile si ireductibilitatea sacului herniar sint simptomele ce acompaniaza complicatia iar trastamentul chirurgical este urgenta majora. O peritonita declansata prin perforarea unei anse intestinale strangulate poate duce la deces chiar la un pacient tinar si fara alte afectiuni. Oricum tratamentul herniilor strangulate este mult mai dificil iar evolutia poate fi grevata de multiple complicatii generate de multe ori de gesturile chirurgicale asociate rezolvarii herniei si dintre acestea entertorafia (sutura intestinului dupa eliminarea portiunii necrozate) este cel mai important.

 

Tratamentul modern este cel alloplastic cu materiale de sinteza (polipropilena) iar calea de abord poate fi clasica sau laparoscopica. Indicatia este pusa imediat dupa stabilirea diagnosticului deoarece este imposibil de anticipat cind se va complica si cit de severa va fi complicatia. Sigur ca sarcina reprezinta o exceptie de la regula, nasterea avind prioritate, abia la citeva luni de la nastere putindu-se evalua complet pacienta.


Rezultatele posoperatorii la cazurile necomplicate rezolvate prin protezare cu plasa sint excelente cu o morbiditate minima si o rata de recidiva extrem de scazuta. De multe ori interventia se poate realiza ambulator (fara internare) si cu anestezie locala.