Servicii Chirurgicale

Histerectomia clasica se realizeaza prin incizia peretelui abdominal. Necesita internare de doua-trei zile. Durerile postoperatorii sunt moderate.


Histerectomia laparoscopica se realizeaza cu ajutorul unor instrumente speciale introduse printr-o serie de mini-incizii. Necesita internare una-doua zile. Durerile postoperatorii sunt minime.


Histerectomia vaginala se realizeaza prin vagin. Nu se fac incizii la nivelul peretelui abdominal, iar durerile postoperatorii sunt minime. Necesita o internare de una-doua zile. In lipsa inciziilor abdominale recuperarea se realizeaza intr-un timp foarte scurt.


Chistectomia ovariana laparoscopica presupune indepartarea chisturilor ovariene cu ajutorul unor instrumente introduse prin mini-incizii (5-10 mm) la nivelul peretelui abdominal. Rezolvarea laparoscopica are cateva avantaje: o internare de doar o zi, o recuperare rapida si lipsa durerilor postoperatorii.


Dezobstructia tubara laparoscopica presupune restabilirea comunicarii naturale intre trompe si cavitatea peritoneala si, impicit, ovare in situatiile in care trompele sunt obstruate in segmentul lor terminal si, astfel, obtinerea unei sarcini este imposibila. Interventia este de scurta durata, iar externarea pacientei, fiind vorba de o interventie laparoscopica, se face in aceeasi zi sau a doua zi.


Cura incontinentei urinare de efort si a rupturii de perineu, frecvent asociata, realizeaza corectia defectelor anatomice aparute in principal in urma nasterii vaginale si favorizate de menopauza, obezitate, etc. Interventiile se desfasoara de cele mai multe ori pe cale vaginala, procedeele fiind diferite de la un caz la altul, in functie de situatia anatomica particulara. In anumite situatii se folosesc proteze sintetice (plase). Spitalizarea este de 1 zi.


Tumorectomia mamara inseamna indepartarea chirurgicala a unei tumori mamare a carei natura benigna (necanceroasa) este certa preoperator. Externarea se face in aceeasi zi, iar rezultatele estetice postoperatorii sunt excelente.


Sectorectomia mamara presupune indepartarea unei portiuni a glandei mamare, ce contine o formatiune tumorala, care trebuie indepartata in limite de securitate oncologica. Rezultatele estetice sunt excelente si spitalizarea este de 1 zi.


Mastectomia presupune indepartarea glandei mamare impreuna cu ganglionii axilari in cancere mamare. Necesita internare de una doua zile. Durerile sunt moderate.


Conizatia presupune indepartarea unei portiuni din colul uterin. Se poate face si cu anestezie locala, nu este necesara internarea si nu exista dureri postinterventie.


Prolapsul uterin beneficiaza de tehnici chirurgicale individualizate in functie de situatia anatomica si de varsta pacientei; tehnicile merg de la histerectomia vaginala la suspensia uterului la diferite structuri. Anestezia poate fi regionala sau totala, durata spitalizarii fiind de 1-2 zile.


Sarcina extrauterina se rezolva laparoscopic. Este necesara o internare de o zi si nu manifesta dureri postoperatorii.


Chiuretajul uterin biopsic presupune recoltarea de tesut endometrial in vederea examenului histopatologic; se poate realiza cu anestezie locala sau cu sedare si nu necesita internare.


Biopsia de chisturi si tumori mamare se poate realiza in mai multe moduri, fie prin ablatia unui fragment din tumora cu ajutorul unui dispozitiv special, fie se recolteaza un fragment din chist sau o cantitate de lichid pentru analiza.