Clinica Pro

Clinica privata din 1994

De ce apar varicele?

- Factorii de mediu, sedentarism, posturali, alimentari, se suprapun peste o predispozitie genetica ce implica un tesut de colagen de calitate mai slaba, generind in anumite conditii de solicitare crescuta, sarcina de exemplu, sau de modificari hormonale, sau in conditiile unui traunmatism local, aparitia unui reflux de singe venos din sistemul circulator profund spre cel superficial. in timp presiunea crescuta duce la aparitia venelor dilatate, tortuoase, cunoscute ca vene varicoase.


Cu ce este superior laserul interventiei chirurgicale in boala varicoasa?

- Laserul endovenos permite rezolvarea varicelor fara incizii si fara traumatismele, prin ruperea colateralelor si a venelor perforante, specifice interventiei chirurgicale cu stripping.. Recuperarea este de asemenea mai rapida si durerile sint minime. Trebuie mentionat si factorul estetic, lipsa inciziei de crosectomie. De asemenea rata de recidiva este mult mai mica decit in cazul tehnicilor chirurgicale deoarece fibra optica permite sigilarea intregului ax venos, inclusiv inchiderea vaselor perforante.


Pot recidiva varicele?

- Da, riscul in cazul laserului endovenos este de 5%


Ce este scleroterapia?

- Injectarea de substante sclerozante in vasele reticulare sau in cele varicoase in scopul inchiderii si disparitiei lor se numeste scleroterapie.


Pe unde va mai curge single dupa operatie?

Prin venele sanatoase care au preluat oricum circulatia singelui din venele afectate de boala varicoasa. Varicele sint expresia stazei, acumularii in vase, a singelui. Practic prin vasele varicoase single circula doar la ridicarea piciorului pe un plan orizontal.


Cit este de urgenta operatia de varice?

Varicele necomplicate nu reprezinta o urgenta. Dar trebuie subliniat faptul ca momentul aparitiei unei complicatii, o tromboza venoasa de exemplu, nu poate fi anticipat. De asemenea un traumatism ortopedic sau un accident rutier, sau sportiv poate avea urmari mult mai grave daca survine pe un picior afectat de varice. De altfel operatiile de ortopedie, chirurgie plastica si ginecologie necesita in multe situatii rezolvarea initiala a bolii varicoase, tocmai datorita riscului tromboembolic.


Cit dureaza recuperarea dupa o interventie chirurgicala?

Recuperarea chirurgicala completa dureaza in medie 30 de zile, dar 7 zile de evitare a eforturilor fizice sint suficiente pentru majoritatea pacientilor.


Cum se pot transforma alunitele (nervii pigmentari) in tumori maligne (melanoame)?

Sub actiunea radiatiilor UV sau prin traumatizarea repetata unii nervi pigmentari pot degenera malign. Procesul este si sub influenta unor factori genetici care se suprapun peste cei de mediu mentionati.


Laparoscopie sau chirurgie clasica?

Tehnicile laparoscopice au cunoscut o dezvoltare spectaculoasa in ultimele doua decenii impunindu-se ca si standard in multe domenii chirurgicale. Avantajele minimei invazivitati si lipsa inciziilor si a complicatiilor generate de acestea sint avantaje importante. La acestea se adauga scurtarea perioadei de spitalizare si de recuperare dupa operatie precum si absenta durerilor. Esista insa si afectiuni care necesita abordul chirurgical deschis, herniile si eventratiile de exemplu, sau care se pot rezolva prin intermediul orificiilor naturale, cum ar fi histerectomia transvaginala. Tentatia operatiilor de hernie si eventratie pe cale laparoscopica este mare dar numarul crescut de recidive, complicatiile generate de dificulattile de fixare a plasei, costurile mult mai mari si posibilitatile restrinse de invatare sint impedimente majore. In Statele Unite exista clinica Lichtenstein fondata de cel ce a descoperit si impus tehnica actuala de rezolvare a herniilor inghinale, si se fac deschis. Centru Schouldice este un alt lider mondial in tratamentul herniilor, in Canada, si procedeul practicat este de asemenea deschis. Asta nu inseamna ca un caz selectionat nu se paote rezolva cu succes laparoscopic, doar ca in momentul de fata majoritatea covirsitoarea a pacientilor au beneficii mai mari in urma unei operatii de tip tension free, cu plasa de polipropilena, plasata printr-o incizie minima.


Ce beneficii adduce metoda transvaginala fata de celelalte procedee chirurgicale?

- Lipsa inciziei si a complicatiilor secundare acesteia. Recuperare rapida, spitalizare redusa, doua zile, dureri minime, aspect estetic, lipsa cicatricelor.


Laparoscopic, clasic sau transvaginal in tratarea fibroamelor uterine?

- Dupa epuizarea resurselor medicamentoase in tratamentul fibroamelor uterine, si daca nu ne incadram in indicatiile ce permit o embolizare, intrebarea fireasca este ce cale de abord chirurgical alegem pentru fibromatoza uterina. Despre abordul clasic, cu incizii abdominale suficient de amri pentru un abord sigur nu este cazul sa discutam si ramine calea laparoscopica cu incizii si cea transvaginala fara. Recomandarea Asociatiei Americane de Ginecologie este clara - abord transvaginal.


Cind se opereaza hemoroizii?

- Operatia de hemoroizi este necesara atunci cind acestia se complica. Daca un puseu de singerare izolat nu este o indicatie absoluta, o stare anemica prelungita provocata de singerari abundente si repetate necesita sanctiune chirurgicala. Trombozele hemoroidale nu se opereaza in puseu acut, tratamentul medical va rezolva criza si pacientul va fi evaluat dupa vindecarea trombozei.


Pot ramine cu un insotitor in clinica

- Da, desi acest lucru nu este necesar. Personalul clinicii asigura serviciul de garda si dispune de competentele necesare rezolvarii oricarei situatii.


Cit de repede voi putea conduce masina?

- Intre 7 si 14 zile in functie de interventie.


Se poate plati cu card sau direct in valuta?

- Da.