Servicii Chirurgicale

Ablatia tumorilor mamare presupune indepartarea chirurgicala a unei tumori mamare a carei natura benigna (necanceroasa) este certa preoperator. Externarea se face in aceeasi zi, iar rezultatele estetice postoperatorii sunt excelente.


Sectorectomia mamara presupune indepartarea unei portiuni a glandei mamare, ce contine o formatiune tumorala, care trebuie indepartata in limite de securitate oncologica. Rezultatele estetice sunt excelente, iar perioada de spitalizare dureaza 1 zi.


Reconstructia mamara dupa mastectomie consta în reconstruirea formei si volumului sânului extirpat având drept model sânul controlateral (daca el este frumos) sau un sân ideal (daca celalalt este si el hipo-, hipertrofic sau ptotic).

Ea se realizeaza de preferinta la distanta de încheierea tratamentului chirurgical, medical sau oncologic si dupa câteva serii de controale de rutina (mamografii, echorafii, tomografie computerizata, RMN etc.) care sa demonstreze absenta metastazelor. Dar se poate realiza si primar daca pacienta solicita. Deficitul de tegument si de volum al zonei mamare se poate rezolva prin aport de muschi si piele ca în cazul reconstructiei cu lambou musculocutan din muschiul latissimus dorsi (eventual si un implant mamar daca volumul este insuficient) sau cu lambou musculocutan din muschiul drept abdominal (TRAM). Aceste doua metode si în special TRAM sunt chirurgii majore, cu risc ridicat de complicatii, internare de lunga durata si costisitoare, însotindu-se de cicatrice suplimentare.

În general, pacientele oncologice au un grad înalt de vulnerabilitate psihica, iar toleranta la alte chirurgii majore, scazuta. Prin urmare, am încercat sa imaginez o metoda de reconstructie mamara simpla, nedureroasa, folosind implantul mamar. Acesta se foloseste de foarte multa vreme în reconstructia mamara, principalul dezavantaj fiind lipsa partilor moi care sa „îmbrace” implantul. Am remediat în buna masura acest deficit printr-o tehnica originala de aport, în doua sedinte la interval de 4-5 luni, de grefa de tesut adipos recoltat prin lipoaspiratie, aproximativ 100-150cc/sedinta. Acest implant autolog se introduce în planul dintre tegument si peretele toracic tot cu ajutorul canulelor de lipoaspiratie. Aceasta manevra are dublul scop de „antrenare” a lamboului cutanat (care adesea este hipotrofic, iradiat) prin disectia blânda cu canula, lambou cutanat care va trebui sa accepte implantul mamar si, pe de alta parte, de îngrosare a hipodermului zonei mamare.

Dupa aceste doua sedinte de lipofilling, se introduce un expander tisular care va realiza treptat, prin umpleri succesive cu ser fiziologic timp de 1-2 luni „buzunarul” dorit pentru plasarea definitiva a implantului anatomic care sa se asemene cât mai mult sânului controlateral.

Reconstructia complexului areolo-mamelonar se face prin grefa de la sânul controlateral sau mucoasa labiala.

Avantajele constau în lipsa de agresivitate locala si generala a pasilor chirurgicali (toate interventiile sunt ambulatorii sau necesita maximum o zi de internare). Dezavantajele sunt relative: necesitatea prezentei tesutului adipos excedentar, costul expanderului si implantului mamar, timpul lung al acestui tratament.