Servicii Chirurgicale

Tratamentul varicelor cu laser endovenos

Aceasta este cea mai moderna metoda, minim invaziva in tratamentul bolii varicoase, avand cele mai bune rezultate functionale si estetice. Se poate realiza sub anestezie locala, nu necesita internare si este nedureroasa.

Varicele

Cunoscuta din cele mai vechi timpuri, boala varicoasa este o afectiune a sistemului venos al membrelor inferioare, deopotriva dizgratioasa si cauzatoare de complicatii functionale importante (tromboflebite, edeme, ulcere de gamba etc.). Boala atinge între 15 si 20% din populatia adulta a globului, iar femeile sunt cele mai afectate.


SIMPTOME

Exista destule indicii care semnaleaza iminenta instalarii varicelor: picioare umflate, obosite, reci, furnicaturi, amorteli, cârcei. Apoi apar dilatatiile venoase, de obicei în timpul sarcinii, însotite de dureri si edeme (umflaturi) de gamba. Complicatiile apar ultimele: dermatita, eczeme, ulceratii, tromboflebite, ulcere de gamba etc.


DIAGNOSTICARE

Pâna acum câtiva ani, în diagnosticul uzual al varicelor se foloseau mijloace exclusiv clinice - discutia cu bolnavul, examinarea pacientului si probele garourilor. În prezent, nu se mai poate vorbi de un diagnostic corect si complet al venelor varicoase fara a recurge la examenul Doppler. Sonografia Doppler este o metoda relativ recenta, care foloseste ultrasunete emise în flux continuu sau discontinuu pentru a stabili dinamica circulatiei sangvine. Procedeul a fost îmbunatatit în ultimul timp prin asocierea cu ecografia, rezultând Eco-Doppler-ul (Duplex) initial si, ulterior, Eco-Doppler-ul color (Triplex). Avantajul esential al examenului Doppler în diagnosticarea bolii varicoase este stabilirea exacta a cauzei, numai asa putându-se ajunge la vindecarea bolii. În cazul varicelor, nu exista o metoda unica de tratament, iar terapia trebuie adaptata la cazul în speta, precum si la cauzele determinante.


CAUZE

Cea mai frecventa cauza a varicelor este asa-numita insuficienta ostiala a venei safene interne sau externe. Mai exact, o valva din interiorul acestor vene nu se închide bine si permite formarea unui reflux în sensul invers circulatiei normale a sângelui; se ajunge astfel la încarcarea excesiva a venelor superficiale si la formarea unor dilatatii venoase, caracteristice bolii varicoase.

Aceasta slabiciune valvulara poate avea numeroase cauze:

-mostenire genetica (în proportie de 90%)

-sarcina

-statul prelungit în picioare

-eforturi fizice intense (hamali, carausi, halterofili, culturisti)

-sporturi cu opriri si porniri bruste (atletism, tenis, baschet, volei).

De asemenea, boala varicoasa este favorizata de o serie de factori, dintre care amintim:

-epilarea cu ceara fierbinte

-folosirea în exces a saunei

-baile prea fierbinti (vasodilatatia cauzata de caldura favorizeaza degradarea peretului venos)

-expunerea îndelungata la soare

-tocurile înalte si pantofii strâmti

-statul prelungit pe scaun si cu picioarele încrucisate (modificarile de postura îngreuneaza întoarcerea venoasa)

-alimentatia dezechilibrata, supraponderalitatea, obezitatea

-folosirea pe timp îndelungat a anticonceptionalelor (efectul lor iritant duce deseori la tromboflebite)

-fumatul (afecteaza microcirculatia)

-alimentatia bogata în grasimi, abuzul de cafea si de alcohol.


PREVENIRE

Daca esti predispusa la varice, tine cont de câteva sugestii utile:

1- Practica sporturi care favorizeaza circulatia sangvina în zona membrelor inferioare (mersul pe bicicleta, mersul pe jos, înotul).

2- Pentru picioarele obosite, încearca baile cu apa sarata (daca nu ajungi la mare prea curând, dizolva în apa din cada un pumn de sare grunjoasa) si, în fiecare dimineata, dusurile reci la picioare.

3- Poarta îmbracaminte si încaltaminte comode (de exemplu, încaltaminte tip ortopedic); evita corsetele ce strâng regiunea inghinala, precum si pantofii cu tocuri înalte.

4- Daca esti supraponderala, scapa de kilogramele în plus.

5- Include în alimentatia zilnica multe vegetale si cereale care usureaza digestia si combat constipatia.

6- La serviciu, fa din când în când câteva exercitii care sa te dezmorteasca.

7- În cursul zilei sau seara, înainte de culcare, gaseste-ti zece minute libere si stai cu gambele ridicate mai sus decât pozitia corpului (de exemplu, rezemate pe spatarul unui scaun).


TRATAMENT

Tratamentul medicamentos:

- consta în administrarea de tonice venoase care reduc edemul si inflamatia. Se recomanda ca terapie de baza pentru cei predispusi genetic sau la care sunt prezente semnele bolii varicoase, pentru pacientii care nu pot suferi o interventie chirurgicala sau ca adjuvant înainte si dupa operatie. De asemenea, exista o serie întreaga de produse farmaceutice cu efect similar, sub forma de crema sau gel, care se aplica local. La acestea se adauga terapia prin compresiune (purtarea de ciorapi elastici), care previne instalarea complicatiilor postoperatorii si a recidivelor. Scleroterapia venulelor (injectii sclerozante în venele reticulare sau asa-numitele vene în cap de meduza, cu aspect estetic foarte dizgratios). Este solutia ideala pentru aceste vene mici, care nu pot fi rezolvate chirurgical. Când sunt foarte fine si superficiale, aceste venule pot fi facute sa dispara cu ajutorul laserului.

Tratamentul chirurgical se adreseaza majoritatii cazurilor de varice (cu exceptia celor mentionate mai sus si consta în mai multe metode, dintre care medicul o alege pe cea care se potriveste cel mai bine pacientului.

- Crosectomia, adica extirparea acelei portiuni din vena safena interna sau externa (cele doua vene superficiale importante) care seamana cu o crosa de golf si contine valva defecta. Actualmente, interventia se poate face sub anestezie locala si nu necesita internare, ceea ce permite bolnavului sa plece acasa pe propriile picioare la scurt timp dupa operatie.

- Dupa realizarea crosectomiei clasic, se recurge la procedeul Babcock, de smulgere a întregii vene safene pâna la originea ei, la nivelul gleznei. Astazi, acest procedeu este contestat de majoritatea flebologilor si chirurgilor în domeniu, din Occident, întrucât este o interventie brutala, care exclude integral o vena de multe ori partial sanatoasa, generând efecte secundare si complicatii semnificative. De aceea, metoda este înlocuita de:

a) Partial Stripping (smulgerea venei cu ajutorul unui fir de otel cu un capat bont) doar pâna la nivelul genunchiului, minimalizându-se efectele nedorite ale procedurii anterioare.

b) Flebectomia microchirurgicala (metoda recomandata de majoritatea specialistilor) extirpa doar dilatatiile venoase.

Flebectomia se poate face si prin incizii chirurgicale clasice sau microincizii de 1-2 mm (folosite în Occident în ultimul timp). Se utilizeaza niste instrumente speciale, foarte fine, care permit efectuarea interventiei sub anestezie locala, fara internare si fara a lasa cicatrice vizibile, ci numai niste punctulete, care dispar ulterior la majoritatea pacientilor.


MEDICINA MODERNA OFERA SOLUTII EFICIENTE

Adoptarea acestor tehnici de terapie chirurgicala minim invaziva a permis schimbarea completa a modului de abordare a bolii varicoase. Dintr-o afectiune ce se rezolva în spital, cu internari de cel putin sapte zile si suferinte semnificative, aceasta a devenit o problema de sanatate care se rezolva în centre specializate, fara internare, cu dureri minime si rezultate functionale si estetice extrem de bune.

Ca în orice afectiune, si în cazul varicelor este adevarat dictonul: ”Cu cât surprindem boala într-o faza mai putin avansata, cu atât avem rezultate mai bune”.

Dar cea mai noua tehnica de tratament este cea care foloseste laserul endovenos. Acesta înlocuieste crosectomia si strippingul, folosind doar o mica incizie sub genunchi prin care se introduce o fibra optica prin vena afectata (safena mare cel mai frecvent) de jos în sus pâna la valva ostiala. Sub controlul ecoDoppler laserul „topeste” vena pe dinauntru de sus în jos, fibra retragându-se treptat. Interventia se face fara internare, sub anestezie locala, nu lasa urme, evita sângerarea, recuperarea este extrem de rapida si, în ciuda costului mai mare, a devenit metoda preferata de pacienti în tarile occidentale.